Overclockers UK Forums Click here for more details
Free Shipping for Loyal Forum Members - CLICK HERE

Go Back   Overclockers UK Forums > Software > Windows & Other Software

Reply
 
Thread Tools
Old 2nd Mar 2013, 10:39   #1
Skillmister
Capodecina
 
Joined: Oct 2009
Location: Wales
Posts: 16,117
Windows 7 desktop gadgets disappearing

So i had CPU usage, web monitor, top cpu process and top memory process gadgets on my desktop.

A few days ago the CPU one vanished, today the web usage one did. If i right click on the desktop and select gadgets nothing happens, no menu or anything. If i go to gadgets in the control panel none of the options work except 'get more gadgets online'

What do?

RIP: i5 3570k-Z77-D3H-16GB DDR3-7850 Twin Frozr III
Skillmister is offline   View trust for Reply With Quote
Old 2nd Mar 2013, 10:49   #2
TheVoice
Capodecina
 
Joined: Aug 2005
Location: Aberdeen
Posts: 16,676
I don't think MS are supporting them any more, something about security vulnerabilities.

TheVoice is offline   View trust for Reply With Quote
Old 2nd Mar 2013, 10:50   #3
scet27
Associate
 
scet27's Avatar
 
Joined: Feb 2011
Posts: 57
I had this exact issue recently, turned out to be an unstable overclock with the same CPU and mobo.

i5 3570k, z77-d3h, GTX 660, zalman z9+, 8 gig'o'ram
scet27 is offline   View trust for Reply With Quote
Old 2nd Mar 2013, 16:11   #4
Skillmister
Capodecina
 
Joined: Oct 2009
Location: Wales
Posts: 16,117
Well that's seriously uncool.

RIP: i5 3570k-Z77-D3H-16GB DDR3-7850 Twin Frozr III
Skillmister is offline   View trust for Reply With Quote
Old 14th Mar 2013, 10:39   #5
slipd
Mobster
 
slipd's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: Hampshire
Posts: 3,676
Quote:
Originally Posted by Skillmister View Post
So i had CPU usage, web monitor, top cpu process and top memory process gadgets on my desktop.

A few days ago the CPU one vanished, today the web usage one did. If i right click on the desktop and select gadgets nothing happens, no menu or anything. If i go to gadgets in the control panel none of the options work except 'get more gadgets online'

What do?
Same. I switched off last night with clock, calendar and weather and this morning I switched on and they're gone?! When I right-click nothing happens

Is that it then, they're gone for good? Was it less than a coincidence that after a lot of Windows updates yesterday, my gadgets have disappeared?

2500k @ 4.4Ghz, Asus P8P67, H60, P280
16 GB Vengeance, 4 GB R290, 512GB MX100
slipd is offline   View trust for Reply With Quote
Old 14th Mar 2013, 10:50   #6
slipd
Mobster
 
slipd's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: Hampshire
Posts: 3,676
Ha, typical MS inconsistencies: my x64 Ultimate machine has no gadget functionality but my x32 Pro is fine

I'll have to wait till later to see if my x64 Home Premium box still has them...

2500k @ 4.4Ghz, Asus P8P67, H60, P280
16 GB Vengeance, 4 GB R290, 512GB MX100
slipd is offline   View trust for Reply With Quote
Old 14th Mar 2013, 14:55   #7
SkeeterUK
Capodecina
 
SkeeterUK's Avatar
 
Joined: Oct 2005
Location: North East
Posts: 12,910
Hmm so it seems others are having missing gadgets in win 7 as well also that when you right click and click on gadgets nothing happens.

As well as it does seem coincidental that this happened when windows updated a ton of stuff yesterday or the day before.

Hope they come back i like my clock, weather, date widgets.


3570k 4.5ghz 8gb DDR3 1600mhz MSI PE 670 2GB B_1149 DELL ST2410
SkeeterUK is offline   View trust for Reply With Quote
Old 14th Mar 2013, 15:06   #8
DirtyJester
Fungal Infection
 
DirtyJester's Avatar
 
Joined: Oct 2006
Location: Norn Iron
Posts: 24,768
Everything working fine here.... win7 x64 and updates installed yesterday

DirtyJester is offline   View trust for Reply With Quote
Old 14th Mar 2013, 15:09   #9
slipd
Mobster
 
slipd's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: Hampshire
Posts: 3,676
Quote:
Originally Posted by DirtyJester View Post
Everything working fine here.... win7 x64 and updates installed yesterday
My x64 Home Premium box seems fine atm but I haven't shut it down yet...

2500k @ 4.4Ghz, Asus P8P67, H60, P280
16 GB Vengeance, 4 GB R290, 512GB MX100
slipd is offline   View trust for Reply With Quote
Old 14th Mar 2013, 15:17   #10
SkeeterUK
Capodecina
 
SkeeterUK's Avatar
 
Joined: Oct 2005
Location: North East
Posts: 12,910
Googled and i found a solution.

Quote:
Hi Keith Gentle,
Welcome to Microsoft Answers!!!
1) What happens when you try to download the gadgets?
You may follow the steps below and see if it works fine.
Turn off and then turn on the feature again.
1) Click Start
2) Type in Windows Feature in the search bar
3) Select Turn on or off the Windows feature
4) Scroll down to see Windows Gadget Platform and uncheck the option
5) Reboot the computer and follow the steps 1, 2, 3 and check the Windows Gadget Platform option again in step 4.
6) Reboot the computer and see if it works fine.
Came from here.
http://answers.microsoft.com/en-us/w...6-71d9a9ea5e76

What i did was turn of gadget platform, reboot, turn it back on, nothing happened when it turned on but when i right clicked on desktop and click on gadgets they came back.

Hope it helps.


3570k 4.5ghz 8gb DDR3 1600mhz MSI PE 670 2GB B_1149 DELL ST2410
Last edited by SkeeterUK; 14th Mar 2013 at 15:34.
SkeeterUK is offline   View trust for Reply With Quote
Old 14th Mar 2013, 15:24   #11
slipd
Mobster
 
slipd's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: Hampshire
Posts: 3,676
Quote:
Originally Posted by SkeeterUK View Post
Googled and i found a solution.



Came from here.
http://answers.microsoft.com/en-us/w...6-71d9a9ea5e76

What i did was turn of gadget platform, reboot, turn it back on (nothing happened when it turned on but when i right clicked on desktop and click on gadgets they came back.

Hope it helps.
Legend. Thanks for that!

Silly things I know, gadgets. But I do like my clock, calendar and weather

2500k @ 4.4Ghz, Asus P8P67, H60, P280
16 GB Vengeance, 4 GB R290, 512GB MX100
slipd is offline   View trust for Reply With Quote
Old 14th Mar 2013, 15:28   #12
SkeeterUK
Capodecina
 
SkeeterUK's Avatar
 
Joined: Oct 2005
Location: North East
Posts: 12,910
Glad it worked for you too. Yeah i use a dual monitor setup so i stick the weather, clock and calender on my 2nd mon with email and stuff its nice to have it all there and keep my main clear for stuff.


3570k 4.5ghz 8gb DDR3 1600mhz MSI PE 670 2GB B_1149 DELL ST2410
SkeeterUK is offline   View trust for Reply With Quote
Old 14th Mar 2013, 15:30   #13
DirtyJester
Fungal Infection
 
DirtyJester's Avatar
 
Joined: Oct 2006
Location: Norn Iron
Posts: 24,768
Quote:
Originally Posted by sam.wheale View Post
My x64 Home Premium box seems fine atm but I haven't shut it down yet...
I had to with the updates yesterday and a separate install of IE10

DirtyJester is offline   View trust for Reply With Quote
Old 15th Mar 2013, 11:14   #14
SkeeterUK
Capodecina
 
SkeeterUK's Avatar
 
Joined: Oct 2005
Location: North East
Posts: 12,910
Hmm missing again this morning, hope i dont have to do the procedure everyday when i turn off then turn on.


3570k 4.5ghz 8gb DDR3 1600mhz MSI PE 670 2GB B_1149 DELL ST2410
SkeeterUK is offline   View trust for Reply With Quote
Old 15th Mar 2013, 11:15   #15
slipd
Mobster
 
slipd's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: Hampshire
Posts: 3,676
They're gone again after a restart... I don't think Microsoft wants us to have them

2500k @ 4.4Ghz, Asus P8P67, H60, P280
16 GB Vengeance, 4 GB R290, 512GB MX100
slipd is offline   View trust for Reply With Quote
Old 15th Mar 2013, 11:17   #16
slipd
Mobster
 
slipd's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: Hampshire
Posts: 3,676
We must have both posted at the same time

2500k @ 4.4Ghz, Asus P8P67, H60, P280
16 GB Vengeance, 4 GB R290, 512GB MX100
slipd is offline   View trust for Reply With Quote
Old 15th Mar 2013, 11:29   #17
SkeeterUK
Capodecina
 
SkeeterUK's Avatar
 
Joined: Oct 2005
Location: North East
Posts: 12,910
Lol.

Hmm, theres alternative gadget programs i think but im trying to remember what one is called that my mate uses, was thinking of moving to that stuff if windows is playing silly buggers now.


3570k 4.5ghz 8gb DDR3 1600mhz MSI PE 670 2GB B_1149 DELL ST2410
SkeeterUK is offline   View trust for Reply With Quote
Old 19th Mar 2013, 19:50   #18
slipd
Mobster
 
slipd's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: Hampshire
Posts: 3,676
I'm seeing lots of Windows 7 machines (should be checking the version but I'm not...) with their Gadgets still in tact

Typical that the machine I spend the most time on, x64 Ultimate, is the only one to suffer!

2500k @ 4.4Ghz, Asus P8P67, H60, P280
16 GB Vengeance, 4 GB R290, 512GB MX100
slipd is offline   View trust for Reply With Quote
Old 19th Mar 2013, 19:55   #19
DirtyJester
Fungal Infection
 
DirtyJester's Avatar
 
Joined: Oct 2006
Location: Norn Iron
Posts: 24,768
Quote:
Originally Posted by sam.wheale View Post
I'm seeing lots of Windows 7 machines (should be checking the version but I'm not...) with their Gadgets still in tact

Typical that the machine I spend the most time on, x64 Ultimate, is the only one to suffer!
X64 Pro here, still working fine though in fairness I only ever have the weather showing...

DirtyJester is offline   View trust for Reply With Quote
Old 21st Mar 2013, 17:30   #20
slipd
Mobster
 
slipd's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: Hampshire
Posts: 3,676
Okay... mine are back

Didn't do anything?

2500k @ 4.4Ghz, Asus P8P67, H60, P280
16 GB Vengeance, 4 GB R290, 512GB MX100
slipd is offline   View trust for Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT. The time now is 04:34.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
Overclockers UK (Ocuk Ltd)