1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Competitor rules

    Please remember that any mention of competitors, hinting at competitors or offering to provide details of competitors will result in an account suspension. The full rules can be found under the 'Terms and Rules' link in the bottom right corner of your screen. Just don't mention competitors in any way, shape or form and you'll be OK.

    Dismiss Notice

Control freeze on Rtx 3090 - is my card unstable?

Discussion in 'Graphics Cards' started by sewerino26, 5 Apr 2021.

  1. sewerino26

    Hitman

    Joined: 22 Mar 2017

    Posts: 827

    Location: Poland

    PC:
    Monitor:AORUS FI27Q
    Cpu: 10850K with Nzxt Kraken X73 ( 60c in game )
    Gpu: Rtx 3090 Gaming Oc ( 60C in game )
    Ram: 32gb 2x16 GB DDR4 GSKILL 3200MHZ XMP
    Psu: Seasonic Ultra Prime Titanium 850W TX
    mb: Aorus 490 Pro Gaming
    SSD: Crucial 1TB Nvm SSD
    Case: Cooler Master Cosmos C700P


    So after Battlefield 5 i run Control , 1440P Rt High. When level loaded i turned camera by mouse and game freezed for 3 second with gpu load 0%. After 3 seconds unfreezed and i was able to play. Is my pc unstable or it was game issue? Gpu is not oced.
    I ask because it never happened something like this in this game. I was played many time.
     
  2. Jacky60

    Wise Guy

    Joined: 16 Jan 2010

    Posts: 1,337

    Location: Earth

    Yes I think the card must be faulty! If the PC were unstable you'd notice other issues, whereas from what you describe the card seems to be dying. I'd RMA it just to be sure.
     
  3. sewerino26

    Hitman

    Joined: 22 Mar 2017

    Posts: 827

    Location: Poland

    happened once after i loaded level before autosaving ( white small wheel turning on right part of the screen when autosaving )
     
  4. donpyro

    Gangster

    Joined: 9 Nov 2020

    Posts: 156

    do you have that problem with any other games?
     
  5. Stickyxfinga

    Associate

    Joined: 18 Nov 2020

    Posts: 18

    I was under the impression control wasnt the most stable game. If it hasnt happened with any other games then id assume its the game. I dont see how a 3090 that hasnt been overclocked would die already. If temps are normal, fps normal and it only happens on one game then to me that sounds like a game issue
     
  6. Drangueos

    Mobster

    Joined: 27 Apr 2012

    Posts: 3,526

    Location: London

    Is anything on your pc overclocked?
     
  7. ltron

    Mobster

    Joined: 30 Aug 2014

    Posts: 3,375

    It always does this when launching the game for the first time after installing a new driver, it is building the shader cache. The next time you launch the game it should be smooth.
     
  8. sewerino26

    Hitman

    Joined: 22 Mar 2017

    Posts: 827

    Location: Poland

    Hey that stutter/freez for 3 seconds not happened in other games. Yesterday on Control it happened.
    Happened once after i loaded level and turn camera by mouse, before autosaving. Then i was play and no issues with gpu load. Stable 98%.
    Pc is on stock. XMP only on. .
     
  9. Josh

    Capodecina

    Joined: 23 Oct 2013

    Posts: 10,534

    Location: Surrey

    This guy again.

    Cards clearly dying man, rma.
     
  10. Jerry64

    Wise Guy

    Joined: 6 Mar 2012

    Posts: 1,424

    Location: South West

    Lol he is back again bless him
     
  11. SaBBz

    Mobster

    Joined: 18 Oct 2002

    Posts: 2,924

    Location: Elsewhere

    So it’s literally happened once?
     
  12. Jacky60

    Wise Guy

    Joined: 16 Jan 2010

    Posts: 1,337

    Location: Earth

    +1
     
  13. donpyro

    Gangster

    Joined: 9 Nov 2020

    Posts: 156

    if it hasent happend in any other games thne its more likely the game,your GPU is not dead
     
  14. Kaapstad

    Man of Honour

    Joined: 21 May 2012

    Posts: 31,112

    Location: Dalek flagship

    You should put this in anyone of the numerous other threads you have started rather than spamming the forum.
     
  15. sewerino26

    Hitman

    Joined: 22 Mar 2017

    Posts: 827

    Location: Poland

    Its ok i replayed and played some time and no drops.Even left character standing on the same place and observing gpu usage. I guess it was glitch in game on beggining after load or something.

    Thanks for helping me. I really like you guys. Really greatful I am love you all.
     
  16. koooowweeee

    Soldato

    Joined: 13 Jan 2010

    Posts: 6,354

    Location: Manchester

    Put the card in the bin and buy a new one. Only way to be sure
     
  17. Ravenger

    Mobster

    Joined: 16 Jul 2010

    Posts: 3,720

    I had a load of stuttering issues with my 3090 when I first got it. I could never figure out exactly what caused it or indeed how I fixed it. It was some combo of MB bios updates, bios settings tweaks and driver updates.
     
  18. Figo

    Gangster

    Joined: 19 Sep 2016

    Posts: 343

    Location: Jensen's Leather Jacket

    Crank your GPU Fans up to max, knock 100MHz OFF the core clock and drop the VRAM clocks by say 10% and see if you can replicate the issues.

    If you can, your card could be deffective, but going by the other threads you are having other issues with your system that might not be hardware related.

    Have you tried backing up all your stuff and doing a clean windows install and have you ensured ALL your drivers (not just GPU) are upto date?
     
  19. Neil79

    Caporegime

    Joined: 8 Sep 2006

    Posts: 35,602

    Location: On Ocuk

    Not this guy again :rolleyes:
     
  20. Neil79

    Caporegime

    Joined: 8 Sep 2006

    Posts: 35,602

    Location: On Ocuk

    Not this guy again :rolleyes:, seriously people stop replying to the OP it's waste of time :(