• Competitor rules

    Please remember that any mention of competitors, hinting at competitors or offering to provide details of competitors will result in an account suspension. The full rules can be found under the 'Terms and Rules' link in the bottom right corner of your screen. Just don't mention competitors in any way, shape or form and you'll be OK.

Nvidia recognises 10gb isn't enough - RTX3080 gets a VRAM upgrade

Soldato
Joined
21 Jul 2005
Posts
15,974
Location
N.Ireland
10gb should still be fine for basic 4k, for maxed out 4k possibly not. And maxing out is kinda pointless unless you have something daft like a 3090 or 6900xt.

Not quite sure. Pretty convinced the 1440p guys on here were saying that it was near or close enough on some games. Would be better if some real application could wade into the VRAM actual vs reserved and measure what games are commanding then including it in these reviewers benchmarks.
 
Soldato
Joined
8 Jun 2018
Posts
2,643
COD Vanguard Video Memory
Minimum: 2 GB
Recommended: 4 GB
Competitive: 8 GB
Ultra 4K: 10 GB

I wonder if it actually uses 10GB+ with their HiRes Asset Caching. Which can use up to 64GB of disk space.

https://www.callofduty.com/content/...guard-pc-specs-preload-file-size-trailer.html


Edit:
In prior COD games people had to use the: VideoMemoryScale = 0.55 (adv_options.ini/config.ini)
trick in order to fix hitching and stuttering in the game. And that's when 8GB of vram was the max! By default that setting is typically set to .80 or .85. But never 1.00. In other words you never use 100% vram. Therefore, if they are saying you need 10GB of vram how is this going to work on cards that are just 10GB of vram?
 
Last edited:
Permabanned
Joined
20 Jan 2021
Posts
1,337
COD Vanguard Video Memory
Minimum: 2 GB
Recommended: 4 GB
Competitive: 8 GB
Ultra 4K: 10 GB

I wonder if it actually uses 10GB+ with their HiRes Asset Caching. Which can use up to 64GB of disk space.

https://www.callofduty.com/content/...guard-pc-specs-preload-file-size-trailer.html


Edit:
In prior COD games people had to use the: VideoMemoryScale = 0.55 (adv_options.ini/config.ini)
trick in order to fix hitching and stuttering in the game. And that's when 8GB of vram was the max! By default that setting is typically set to .80 or .85. But never 1.00. In other words you never use 100% vram. Therefore, if they are saying you need 10GB of vram how is this going to work on cards that are just 10GB of vram?

I'm interested to get this game, the previous COD runs fine max settings 4K, let's hope this does too.
 
Soldato
Joined
18 Feb 2015
Posts
5,887
Lots of reports from Nvidia 3000 GPU owners that they're seeing texture loading issues in Forza Horizon 5 as well. Gonna be harder to claim this one's unoptimised like they did for FC6. Maybe NV really didn't put enough vram on these cards? :eek:

RFgkmZ9.jpg
 
Associate
Joined
24 Sep 2013
Posts
2,458
Location
Exmouth, Devon
Why would it be harder to claim it's unoptimized when the game released today?

Oh, the PREMIUM version got released today with the standard edition on the 9th.

Is PREMIUM a moniker for HD texture pack? :cry:
 
Associate
Joined
23 Oct 2019
Posts
482
Lots of reports from Nvidia 3000 GPU owners that they're seeing texture loading issues in Forza Horizon 5 as well. Gonna be harder to claim this one's unoptimised like they did for FC6. Maybe NV really didn't put enough vram on these cards? :eek:

RFgkmZ9.jpg

FORZA PS2 edition right there :D
 
Caporegime
Joined
12 Jul 2007
Posts
37,331
Location
United Kingdom
COD Vanguard Video Memory
Minimum: 2 GB
Recommended: 4 GB
Competitive: 8 GB
Ultra 4K: 10 GB

I wonder if it actually uses 10GB+ with their HiRes Asset Caching. Which can use up to 64GB of disk space.

https://www.callofduty.com/content/...guard-pc-specs-preload-file-size-trailer.html


Edit:
In prior COD games people had to use the: VideoMemoryScale = 0.55 (adv_options.ini/config.ini)
trick in order to fix hitching and stuttering in the game. And that's when 8GB of vram was the max! By default that setting is typically set to .80 or .85. But never 1.00. In other words you never use 100% vram. Therefore, if they are saying you need 10GB of vram how is this going to work on cards that are just 10GB of vram?
Lots of reports from Nvidia 3000 GPU owners that they're seeing texture loading issues in Forza Horizon 5 as well. Gonna be harder to claim this one's unoptimised like they did for FC6. Maybe NV really didn't put enough vram on these cards? :eek:

RFgkmZ9.jpg
dont mind me guys, just here for the incoming drama :D
Oh boy, every game that uses a lot of video memory now is going to be scrutinized and called buggy or to be fixed in a patch.

Could be a turbulent time ahead folks. :cry:
 
Top