1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sound Blaster Z / Zx / ZxR Modded Driver for Windows 10

Discussion in 'Sound City' started by Regeneration, Jun 29, 2020.

  1. Regeneration

    Associate

    Joined: Apr 21, 2011

    Posts: 85

    In Windows 10 build 1803, Microsoft made some kernel changes related to hardware timers that broke a lot of device drivers and caused high latency on many systems. Ever since then, Sound Blaster Z / Zx / ZxR series are plagued with issues such as audio stuttering, crackling, popping, and sudden channel swapping.

    It's been 2 years and Creative Labs hasn't done enough to fix these issues. And therefore, the old house of ngohq.com is proud to introduce a modified driver based on the official software release from September 2019 and unofficial driver release from May 2020. This release is intended to solve issues and will not bring any new features.

    Instructions:
    Temporarily disable driver signature enforcement (hold down the SHIFT key while you click on the Restart button in the start menu, select Troubleshoot, Advanced options, Startup Settings, press on the Restart button, wait for the Startup Settings screen to appear and then press on 7), extract the SFX anywhere you want, and then run setup.exe as administrator.

    Changes (v0.2):
    * Updated driver to version 6.0.102.62.

    Downloads:
    Sound Blaster Z / Zx Modded Driver for Windows 10 | Mirror #1 | Mirror #2
    Sound Blaster ZxR Modded Driver for Windows 10 | Mirror #1 | Mirror #2
     
    Last edited: Jul 24, 2020
  2. pastymuncher

    Man of Honour

    Joined: Jul 12, 2005

    Posts: 18,531

    Location: Aberlour, NE Scotland

    I have had zero issues with my Soundblaster Z on Windows 10 with Creatives latest and previous drivers so I am guessing these drivers will do nothing for me?
     
  3. Bubo

    Soldato

    Joined: Oct 18, 2002

    Posts: 6,713

    Location: Scun'orp

    Do you know if this affects the old Sound blaster xfi fatal1ty? I am using the PAX drivers at the mo, haven't updated drivers in years. Not getting any crackles, any other signs to look out for?
     
  4. Regeneration

    Associate

    Joined: Apr 21, 2011

    Posts: 85

    If you don't have any issues, there is no need to change anything. If you have a problem with the sound, you will know it.
     
  5. Uriel

    Sgarrista

    Joined: Jan 15, 2006

    Posts: 7,634

    No problems on my Soundblaster Z
     
  6. something daft already!!

    Soldato

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 5,019

    Location: South East

    My channels switch and I have been putting off trying this as I don't like to install non standard drivers but I feel like giving this a whirl now.
     
  7. Regeneration

    Associate

    Joined: Apr 21, 2011

    Posts: 85

    The driver was updated today.

    Except of the driver portion, everything else was left untouched.
     
  8. something daft already!!

    Soldato

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 5,019

    Location: South East

    It doesn't fix the problem. Sound just switched to rear channel left. A quick flip between headphones and speakers puts it back as it always did.
     
  9. Regeneration

    Associate

    Joined: Apr 21, 2011

    Posts: 85

    1. Disable automatic driver update in Windows 10 by importing this registry and then reboot.
    2. Uninstall all Creative Labs software from the control panel and then reboot.
    3. Open the device manager and ensure there is nothing related to Sound Blaster in both "Sound, video, and game controllers" and "System devices". If you see anything, uninstall and check box to delete driver software... and then reboot.
    4. Download Display Driver Uninstaller, extract and run it, in 'select device type' pick audio, set device to Sound Blaster, and then clean and restart.
    5. Download the driver from the 1st post, reboot with driver signature enforcement temporarily disabled, and then install it.
    6. If you still get channel swapping, try to adust HW_CTL_MX_BSIZE and CalibDelay from the registery. There are several instances per each. Try setting RearLR and CSubLR to 0.
     
  10. something daft already!!

    Soldato

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 5,019

    Location: South East

    I've followed your last set of instructions, at great personal risk lol. We will see. I'll see how it goes for the next few days. Thanks
     
  11. MeatLoaf

    Capodecina

    Joined: Dec 1, 2005

    Posts: 14,126

    Location: Stoke on Trent

    Im using the daniel k drivers with my x-fi pci-e. No issues on W10 2004. He also does drivers for the Z
     
  12. Minirunekingthor

    Associate

    Joined: Jul 30, 2020

    Posts: 2

    Soo, did it work? :D
     
  13. something daft already!!

    Soldato

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 5,019

    Location: South East

    No audio swaps so far and I haven't woken up to someone remotely accessing my machine. So far so good.
     
  14. something daft already!!

    Soldato

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 5,019

    Location: South East

    Audio switched from centre to left channel mid game, twice. Reset in the usual, so no fix here.
     
  15. something daft already!!

    Soldato

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 5,019

    Location: South East

    Three times now. This is actually worse. I'm removing this and going back to the official.
     
  16. Regeneration

    Associate

    Joined: Apr 21, 2011

    Posts: 85

  17. something daft already!!

    Soldato

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 5,019

    Location: South East

    No thanks, I'm not beta testing.
     
  18. Minirunekingthor

    Associate

    Joined: Jul 30, 2020

    Posts: 2

    If my current installation ***** up, I'll try it, and let you know, mate! ;)
     
  19. Toothy1911

    Hitman

    Joined: Nov 27, 2006

    Posts: 661

    Location: Coventry

    I've had the odd stuttering on my SB Z, nothing a restart doesn't fix. What's the consensus on these drivers then? If it ain't broke dont fix it?
     
  20. something daft already!!

    Soldato

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 5,019

    Location: South East

    After another evening of sound from my left channel only on my headphones, I have installed these new drivers. I will report any errors.