1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Upgrade CPU B350 TOMAHAWK Motherboard

Discussion in 'New to PC gaming & upgrade advice' started by bigmaz2000, 20 Feb 2021.

  1. bigmaz2000

    Associate

    Joined: 17 Apr 2012

    Posts: 87

    I want to start upgrading. I have an MSI AMD B350 TOMAHAWK AM4 Socket ATX Motherboard. I’d like to keep it, and upgrade everything else, is this a good idea? Any suggestions for a CPU upgrade? I have an AMD Ryzen 5 1600 6 Core AM4 CPU/Processor.

    i am a very Heavy Autodesk user, Civil 3D, Revit, 3Ds Max etc.

    thanks in advance
     
    Last edited: 20 Feb 2021
  2. MissChief

    Capodecina

    Joined: 17 Jul 2010

    Posts: 21,650

    Ryzen 3000 is as high as you can go, 3600 or 3700 would be good choices. At the moment you can get a 3800X for £300 which would be a huge upgrade.
     
  3. bigmaz2000

    Associate

    Joined: 17 Apr 2012

    Posts: 87

    thank you what about future proofing? Worth it keeping the motherboard another few years if I upgrade to 3800x?
     
  4. dfour

    Wise Guy

    Joined: 25 Apr 2010

    Posts: 2,169

    Location: Bracknell

    the 3*** series is the best your likely to get on the old b350 unless for some unknown reason MSI decide to do a bios update for it to allow the use of 5*** series cpus but its highly doubtful.

    Future proffing would involve buying a b550 motherboard and there is no guarentee that the next generation of ryzen will support that if AMD go to ddr5 on the next gen.
     
  5. bigmaz2000

    Associate

    Joined: 17 Apr 2012

    Posts: 87

    Hmmmm, might go for the 3800x, should keep me sorted for another few years.
     
  6. MissChief

    Capodecina

    Joined: 17 Jul 2010

    Posts: 21,650

    AMD have said the 5000 series will be their last on the AM4 chipset and your board can’t take a 5000 series chip anyway. I’d go for a 3700 or 3800 and then skip a generation or two.
     
  7. bigmaz2000

    Associate

    Joined: 17 Apr 2012

    Posts: 87

    thank you, just ordered the 3800x for delivery tomorrow
     
  8. mickyflinn

    Capodecina

    Joined: 23 Mar 2011

    Posts: 13,063

    Location: West Side

    You may need update the bios on your motherboard for the 3800x to work, check on the motherboard website and your bios version
     
  9. EViLHomer48

    Gangster

    Joined: 21 May 2017

    Posts: 228

    Location: 14miles North of OCUK HQ

    Ive got the GA-AB350-Gaming 3 board with the same Ryzen 31600 on it for now. I would do the same thing. It is still DDR4 RAM (which will be around for a while).