• Competitor rules

    Please remember that any mention of competitors, hinting at competitors or offering to provide details of competitors will result in an account suspension. The full rules can be found under the 'Terms and Rules' link in the bottom right corner of your screen. Just don't mention competitors in any way, shape or form and you'll be OK.

Will the Sapphire ATI Radeon X1950 Pro 512MB GDDR3 (AGP) play the lastest games?

Soldato
Joined
1 Nov 2003
Posts
3,517
If the spec was:

ATI Radeon X1950 Pro 512MB GDDR3
Intel Pentium 4 "Northwood" 3.0GHz
TwinMOS 1GB Ram (2x512) Dual channel
2 x Hitachi 160gig Hardrives
Hercules Digifire 7.1 Sound Card


Would it be good for UT2007 and Supreme commander, if its not can you please tell me what would be good for these games.

Thanks, Carl
 
Soldato
Joined
6 Jul 2006
Posts
2,503
Location
South East
Yeah that should reduce loading times and any ingame stuttering that might crop up from 1GB. I'm not up on older Intel chips tbh, however if you can get say 8k in 3dmark05 and over 4k in 3dmark06 then would imagine your fine.
 
Soldato
OP
Joined
1 Nov 2003
Posts
3,517
Sean_UK said:
Yeah that should reduce loading times and any ingame stuttering that might crop up from 1GB. I'm not up on older Intel chips tbh, however if you can get say 8k in 3dmark05 and over 4k in 3dmark06 then would imagine your fine.

Ok good good, my processor has hyper-threading, my computer sees it as two processors, which is good for games i guess, also it has 800mhz FSB speed. Nothing special but all helps.
 
Associate
Joined
18 Oct 2006
Posts
22
Location
Moscow
With that graphics card and a Prescott 3.2ghz, oh and 2gb RAM, I got around 7400 on 3Dmark 2005 without tweaking anything. So there is hope.
 
Soldato
Joined
14 Nov 2002
Posts
4,309
I wouldnt worry about changng the CPU (the cost/performance difference wouldn't be worth it IMO).... not unless you were going to change the whole system and go core2duo.
To pep up your existing system get 2gb low latency pc3200 and the X1950 pro and it should manage things reasonably for a while.
If the budget is tight, get the graphics card now and memory later, theres not an awful lot of games that need above 1gb just yet, but that is the fastest graphics card you will get for AGP now.
 
Last edited:
Soldato
Joined
27 Oct 2005
Posts
13,734
Location
Netherlands
SkeeterPSA said:
Yeah get 2gb fast ram and swap ** cpu for prescot cpu version as its higher fsb i think and faster in general. Then you should be set to go with this years games.

Nope northwoords and prescotts have the same fsb (in this case, there are northwoods with 400/533/800 mhz quadpumped fsb and there are 533/800 mhz scotts) and the northwoord is better than the scott on the same clock, the prescott is just more featured (sse3, 64 bit on later socket 775 models, etc...) but its slower by about 5% in gaming on the same clockspeed...
It does tho overclock further, a lot further if cooled properly and it has more cache wich is very usefull in some stuff...


threadtitle said:
Will the Sapphire ATI Radeon X1950 Pro 512MB GDDR3 (AGP) play the lastest games?
2gb of ram and that gfx card and you'll be fine .

theres not an awful lot of games that need above 1gb just yet,


a lot of good games are needing it tho (when maxed offcourse, if you ask why he needs to play it at maxed i respond with why does he want a new gfx then, to play games maxed offcourse :p) :
Comany of Heroes
battlefield 2
Fear
Boilign point road to hell
Half life 2
more...
 
Last edited:
Soldato
OP
Joined
1 Nov 2003
Posts
3,517
Thanks for the advise, that's great, ive got a shuttle SB75G2 so im limited.

Im hoping to get the X1950Pro 512MB and 2x1gig low latency 3200 ram to match my current processor.

Believe it or not my current card is the 9800pro, purchased it like 3 years ago for £200 :cool:

Thats clear things up a bit. Thanks :)
 
Soldato
Joined
8 Nov 2003
Posts
5,548
Location
Bedfordshire
i wouldn't put a prescott in a shuttle, especially the sb75 as it would get very hot. if using the 250w psu it should also run fine on a northie. let me know how much of a difference it makes i'm running almost exactly the same spec shuttle :)
 
Soldato
Joined
6 Jul 2006
Posts
2,503
Location
South East
Carl said:
Im hoping to get the X1950Pro 512MB and 2x1gig low latency 3200 ram to match my current processor.

That will do the job and yes 2gb >>is<< requirement if you would like to run high detail on a lot of games from 2005/06 etc and most upcomming titles. Ram wise the G.Skill ZX 3200 range has great tight timings of 2.3.2.5 1T & will even go upto 230 without having to loosen + goes to 270 at 3-4-4-8 with 2.7v. Was allways the best value for money and can be picked up for excellent price if you know where to look these days. People here advised me to buy it long ago and glad they did. :cool:
 
Associate
Joined
25 Jan 2007
Posts
16
Sean_UK said:
That will do the job and yes 2gb >>is<< requirement if you would like to run high detail on a lot of games from 2005/06 etc and most upcomming titles. Ram wise the G.Skill ZX 3200 range has great tight timings of 2.3.2.5 1T & will even go upto 230 without having to loosen + goes to 270 at 3-4-4-8 with 2.7v. Was allways the best value for money and can be picked up for excellent price if you know where to look these days. People here advised me to buy it long ago and glad they did. :cool:

Agreed. That RAM and The Sapphire x1950 would do a great job. Very close to my set-up.
 
Soldato
OP
Joined
1 Nov 2003
Posts
3,517
Steeps said:
i wouldn't put a prescott in a shuttle, especially the sb75 as it would get very hot. if using the 250w psu it should also run fine on a northie. let me know how much of a difference it makes i'm running almost exactly the same spec shuttle :)

Hey Steeps!

Think i still have you on MSN, you were my shuttle buddy lol

Im ordering the Card soon so ill let you know.
 
Back
Top Bottom