1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Windows 10 Pro suddenly reports not being activated

Discussion in 'Windows & Other Software' started by Orcvader, Nov 8, 2018 at 9:50 AM.

  1. Orcvader

    Capodecina

    Joined: Oct 11, 2009

    Posts: 13,953

    Location: Havering

    Woke up this morning to find out my PC is suddenly not activated. I tried going through the troubleshooter and but it runs into an error and can't reactivate itself. I tried re-entering my product key but it says it can't be used on this copy of Windows. The even stranger thing, it says my digital licence is a 10 home licence. However, this key has been a working 10 pro licence since 10 was released, and was previously a retail Windows 7 Professional copy which was even bought from OcUK back in 2010.

    I tried going through the phone options but so far it's been useless. I'll probably try again later but I'm struggling to get an actual person to talk to. Has anyone else seen this happen?

    EDIT: Looked on Reddit, seems I'm not the only one with this issue and it could be a problem with the 1809 build, it's the only thing I can see that we all have in common: https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/9v4hs7/windows_10_cant_be_activated/

    https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/9v6ibm/windows_10_pro_suddenly_not_activated/

    EDIT 2: A little more reading some 1803 users are also affected. Definitely seems like Microsoft messed up something on their end so will give it a couple of days to see if that fixes it. Managed to get the right options to finally talk to a person on Microsoft support, but was held for over half an hour so had to hang up to get to work.

    EDIT 3: Someone managed to get through, and seems Microsoft has acknowledged they have an issue with the activation server so they're working on it: https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/9v6ibm/windows_10_pro_suddenly_not_activated/e9a5rkk/

    https://answers.microsoft.com/en-us...ctivated/fe9a4ecf-2e2a-491d-a43e-b010c316d1c4


    Final EDIT:

    They seemed to have fixed it. Run the troubleshooter and Windows should be activated again.
     
    Last edited: Nov 8, 2018 at 10:48 PM
  2. Elevon

    Mobster

    Joined: Sep 22, 2006

    Posts: 2,923

    Same problem for me as well, see how long that takes to be fixed.
     
  3. ree

    Hitman

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 960

    same here.
     
  4. Punt

    Wise Guy

    Joined: Nov 17, 2003

    Posts: 1,414

    Location: Gateshead

    I was on a chat with microsoft for about half and hour early this morning. They fixed it for me but didn't say what's causing it.
     
  5. something daft already!!

    Mobster

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 3,824

    Location: South East

    Same here. I rebooted and it was fine. I'm on 1803.
     
  6. ree

    Hitman

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 960

    i already tried that it was first thing i done but didn't work unfortunately. am on 1809.
     
  7. Punt

    Wise Guy

    Joined: Nov 17, 2003

    Posts: 1,414

    Location: Gateshead

    1809 for me too.
     
  8. pcfarrar

    Hitman

    Joined: Jun 6, 2016

    Posts: 657

    I just reinstalled a machine at work using our Windows 10 Pro volume license and it activated ok and then shortly afterwards came up with the error saying it's a Windows Home license...:rolleyes:
     
  9. Orcvader

    Capodecina

    Joined: Oct 11, 2009

    Posts: 13,953

    Location: Havering

    I rebooted which got rid of the message on the desktop, but in Settings and the activation section it still says I'm not activated.
     
  10. Quartz

    Soldato

    Joined: Apr 1, 2014

    Posts: 5,968

    Location: Aberdeen

  11. something daft already!!

    Mobster

    Joined: Jan 11, 2007

    Posts: 3,824

    Location: South East

    I'll check tonight.
     
  12. dessimpson

    Wise Guy

    Joined: Oct 27, 2008

    Posts: 1,609

    Location: Gloucester

    Happened to me too.
     
  13. HEADRAT

    Capodecina

    Joined: Oct 18, 2002

    Posts: 17,683

    Location: Cambridge, UK

    Me too, I upgraded from Windows 8.1 Pro to Windows 10 Pro.
     
  14. Dr.Eddie

    Mobster

    Joined: Feb 13, 2006

    Posts: 4,086

    Location: --->

    Same here, 1803.

    Isn't Windows 10 great! :p
     
  15. Rroff

    Man of Honour

    Joined: Oct 13, 2006

    Posts: 57,729

    Haven't used a Windows 10 device all day - gonna boot one up now see what happens...
     
  16. fredx

    Associate

    Joined: Thursday

    Posts: 2

    Same, 1803. Wasted the last few hours trying to fix. Almost bought a new copy lol. My pro copy is oem from overclockers and I registered here specifically about this. Working fine for 3.5 years.

    Hopefully it resolves itself.
     
  17. CAT-THE-FIFTH

    Capodecina

    Joined: Nov 9, 2009

    Posts: 17,529

    Location: Planet Earth

    Same here - thanks for the info!!
     
  18. Dirk

    Wise Guy

    Joined: Dec 20, 2005

    Posts: 1,842

  19. edscdk

    Soldato

    Joined: Jul 17, 2008

    Posts: 6,295

    I assumed once activated that was it... Seems to me to be the prelude to renta windows.. I don't see another reason to keep checking the activation state..
     
  20. Rroff

    Man of Honour

    Joined: Oct 13, 2006

    Posts: 57,729

    No issues on any of my installs but looks like they've deactivated the activation servers or something. For a wonder the first time I've started up in forever and not had the OS start chugging away preparing for or doing updates but maybe related to them doing stuff on the backend to sort this dunno.