1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Post your FTTC line stats & unlocking info

Discussion in 'Networks & Internet Connectivity' started by Locky, 13 Nov 2011.

  1. Locky

    Capodecina

    Joined: 14 Oct 2003

    Posts: 12,686

    Location: Leicestershire/Derbyshire

    Creating this thread for people to post their line stats that are on the FTTC service.
    This thread is to gauge line speed over distance and get a better understanding of FTTC (VDSL)


    Does not matter if you are on the 8c or 17a profile all line stats are welcome.

    for those of you that have not unlocked the BT modem yet (not HH3)

    A MASSIVE thanks to asbokid for his work in unlocking the modem and providing the firmware.

    There is a guide here and firmware, you will need a google account. https://docs.google.com/viewer?pid=...rel=zip;z4;hg612_unlock_instructions_v1.3.pdf

    PDF here. https://docs.google.com/viewer?pid=...rel=zip;z4;hg612_unlock_instructions_v1.3.pdf

    the unlocked firmware can be downloaded here http://www.mediafire.com/?fsac1u39tey47r0

    Alternative download links.

    http://www.mediafire.com/?fsac1u39tey47r0



    Please make sure that you use the correct firmware the SP06 or SP10 will be written on the back of your modem.

    Once unlocked there is a wealth of information and a few tweaks.

    Best tweak is turning off QOS which gives a nice 1mbs boost on your upload speeds.

    To get better stats than the GUI of the modem use Telnet, this must be enabled in the control panel/programs&features/turn windows features on or off.

    Once in telnet type in 192.168.1.1

    username:admin
    Password:admin

    type SH

    xdslcmd info --pbParams

    to see what profile you are on type

    xdslcmd info --show


    For those of you that are already on 17a and saved their 8c stats could you please post both.



    ill start.

    Code:
    Profile 8C
    
    Max: Upstream rate = 17307 Kbps, Downstream rate = 47660 Kbps
    Path: 0, Upstream rate = 9995 Kbps, Downstream rate = 39999 Kbps
    
    Discovery Phase (Initial) Band Plan
    US: (0,95) (696,1183)
    DS: (32,687) (1192,1627)
    Medley Phase (Final) Band Plan
    US: (0,95) (696,1183)
    DS: (32,687) (1192,1627)
    VDSL Port Details Upstream Downstream
    Attainable Net Data Rate: 17307 kbps 47660 kbps
    Actual Aggregate Tx Power: - 17.7 dBm 7.7 dBm
    ================================================== ==========================
    VDSL Band Status U0 U1 U2 U3 D1 D2 D3
    Line Attenuation(dB): 3.4 13.4 N/A N/A 7.8 17.6 N/A
    
    Signal Attenuation(dB): 0.0 13.5 N/A N/A 7.8 17.6 N/A
    
    SNR Margin(dB): 22.7 22.7 N/A N/A 10.9 10.9 N/A
    
    TX Power(dBm): -28.3 -18.0 N/A N/A 6.1 2.6 N/A



    Code:
    Profile 17a
    
    
    Max: Upstream rate = 35659 Kbps, Downstream rate = 97040 Kbps
    Path: 0, Upstream rate = 10000 Kbps, Downstream rate = 39998 Kbps
    
    Discovery Phase (Initial) Band Plan
    US: (0,95) (868,1207) (1972,2783)
    DS: (32,859) (1216,1963) (2792,3939)
    Medley Phase (Final) Band Plan
    US: (0,95) (868,1207) (1972,2783)
    DS: (32,859) (1216,1963) (2792,3939)
    VDSL Port Details Upstream Downstream
    Attainable Net Data Rate: 35659 kbps 97040 kbps
    Actual Aggregate Tx Power: 2.8 dBm 13.1 dBm
    ================================================== ==========================
    VDSL Band Status U0 U1 U2 U3 D1 D2 D3
    Line Attenuation(dB): 3.1 15.0 21.0 N/A 8.5 18.6 29.1
    
    Signal Attenuation(dB): 8.3 15.4 20.2 N/A 8.5 18.6 29.1
    
    SNR Margin(dB): 22.9 22.6 22.9 N/A 21.5 22.8 22.6
    
    TX Power(dBm): -11.6 -128.0 2.7 N/A 9.8 8.2 6.3
    Thank you.
     
    Last edited: 19 Oct 2012
  2. KIA

    Man of Honour

    Joined: 14 Nov 2004

    Posts: 13,613

    Do you have a before and after speed test?
     
  3. .Griff.

    Mobster

    Joined: 16 Apr 2004

    Posts: 3,793

    Location: Shropshire

    Profile 8c -

    Code:
    # xdslcmd info --show
    xdslcmd: ADSL driver and PHY status
    Status: Showtime
    Retrain Reason: 2
    Max:    Upstream rate = 17383 Kbps, Downstream rate = 47004 Kbps
    Path:   0, Upstream rate = 9999 Kbps, Downstream rate = 39999 Kbps
    
    Link Power State:       L0
    Mode:                   VDSL2 Annex B
    VDSL2 Profile:          Profile 8c
    TPS-TC:                 PTM Mode
    Trellis:                U:ON /D:ON
    Line Status:            No Defect
    Training Status:        Showtime
    Profile 17a -

    Code:
    # xdslcmd info --show
    xdslcmd: ADSL driver and PHY status
    Status: Showtime
    Retrain Reason: 2
    Max:    Upstream rate = 31485 Kbps, Downstream rate = 97084 Kbps
    Path:   0, Upstream rate = 10000 Kbps, Downstream rate = 39999 Kbps
    
    Link Power State:       L0
    Mode:                   VDSL2 Annex B
    VDSL2 Profile:          Profile 17a
    TPS-TC:                 PTM Mode
    Trellis:                U:ON /D:ON
    Line Status:            No Defect
    Training Status:        Showtime
                    Down            Up
    SNR (dB):        22.7            21.2
    Attn(dB):        0.0             0.0
    Pwr(dBm):        12.6            4.1
    Full line stats -

    [​IMG]
     
  4. Locky

    Capodecina

    Joined: 14 Oct 2003

    Posts: 12,686

    Location: Leicestershire/Derbyshire

    It was about 8.1 before and just over 9 after.
     
  5. KIA

    Man of Honour

    Joined: 14 Nov 2004

    Posts: 13,613

    Can you do a speedtest?
     
  6. .Griff.

    Mobster

    Joined: 16 Apr 2004

    Posts: 3,793

    Location: Shropshire

    I can confirm what Locky is saying about turning off QoS improving the upload speed.

    With Qos enabled my maximum upload was 8.34Mbps. Since I disabled it has been -

    [​IMG]
     
  7. Locky

    Capodecina

    Joined: 14 Oct 2003

    Posts: 12,686

    Location: Leicestershire/Derbyshire

    before and after test means getting my laptop out and connecting to the router :D.

    [​IMG]
     
  8. KIA

    Man of Honour

    Joined: 14 Nov 2004

    Posts: 13,613

    Very nice. Cheers for posting!
     
  9. Locky

    Capodecina

    Joined: 14 Oct 2003

    Posts: 12,686

    Location: Leicestershire/Derbyshire

    Its defo worth unlocking the modem and only takes about 5 mins, really easy to do.
     
  10. John24

    Wise Guy

    Joined: 25 Oct 2007

    Posts: 1,383

    Few notes for you Locky:
    I've seen several people, including myself, installing SP10 over SP06 and haveing no problems.

    If you have a spare ethernet port on your router you can connect a second ethernet cable to LAN2 and your router. You can then access the net and the modem at the same time.

    Huawei have released the source code and manual for the modem. I'm yet to read the manual but it might contain some interesting stuff.

    EDIT
    Before and after disableing QOS, the before speed is now 0.2 higher than it was before I disabled QOS a few months ago, possibly due to being on 17a now.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Last edited: 4 Dec 2011
  11. Locky

    Capodecina

    Joined: 14 Oct 2003

    Posts: 12,686

    Location: Leicestershire/Derbyshire

    Yeah but my modem is good 10 meters from my router, so laptop works for me. tbh I only really check the stats if there is an hiccup on my line.
     
  12. John24

    Wise Guy

    Joined: 25 Oct 2007

    Posts: 1,383

    Unlucky mate.
     
  13. DragonQ

    Soldato

    Joined: 13 Jun 2009

    Posts: 6,827

    [​IMG]

    [​IMG]

    Dunno why my upload sucks when I choose the Maidenhead server. :/
     
  14. BusError

    Wise Guy

    Joined: 8 Apr 2008

    Posts: 1,457

    Location: Berks+Powys

    Got my install yesterday! First thing was to ditch the HH3, install a Routerboard 750G in PPPoE mode. Also hacked the modem to get line stats.

    I seem to have pretty high ping time on the UK, between 20 and 30+ms somehow.

    Still on 8c:
    Code:
    Max:	Upstream rate = 17296 Kbps, Downstream rate = 48804 Kbps
    Path:	0, Upstream rate = 9995 Kbps, Downstream rate = 39999 Kbps
    
    Link Power State:	L0
    Mode:			VDSL2 Annex B
    VDSL2 Profile:		Profile 8c
    TPS-TC:			PTM Mode
    Trellis:		U:ON /D:ON
    Line Status:		No Defect
    Training Status:	Showtime
    		Down		Up
    SNR (dB):	 12.1		 21.7
    Attn(dB):	 0.0		 0.0
    Pwr(dBm):	 7.0		-22.6
    
    This is peak hour so not ideal speedtest...
    [​IMG]
     
    Last edited: 16 Nov 2011
  15. #Chri5#

    Soldato

    Joined: 27 Feb 2003

    Posts: 7,053

    Location: Shropshire

    8c:

    Code:
    # xdslcmd info --pbParams
    xdslcmd: ADSL driver and PHY status
    Status: Showtime
    Retrain Reason: 2
    Max:    Upstream rate = 15577 Kbps, Downstream rate = 29388 Kbps
    Path:   0, Upstream rate = 9999 Kbps, Downstream rate = 26844 Kbps
    
    Discovery Phase (Initial) Band Plan
    US: (0,95) (696,1183)
    DS: (32,687) (1192,1627)
    Medley Phase (Final) Band Plan
    US: (0,95) (696,1183)
    DS: (32,687) (1192,1627)
           VDSL Port Details       Upstream        Downstream
    Attainable Net Data Rate:      15577 kbps         29388 kbps
    Actual Aggregate Tx Power:        1.9 dBm           8.3 dBm
    
    17a:

    Code:
    # xdslcmd info --pbParams
    xdslcmd: ADSL driver and PHY status
    Status: Showtime
    Retrain Reason: 2
    Max:    Upstream rate = 8144 Kbps, Downstream rate = 46080 Kbps
    Path:   0, Upstream rate = 8081 Kbps, Downstream rate = 39996 Kbps
    
    Discovery Phase (Initial) Band Plan
    US: (0,95) (868,1207) (1972,2783)
    DS: (32,859) (1216,1963) (2792,3939)
    Medley Phase (Final) Band Plan
    US: (0,95) (868,1207) (1972,2783)
    DS: (32,859) (1216,1963)
           VDSL Port Details       Upstream        Downstream
    Attainable Net Data Rate:       8144 kbps         46080 kbps
    Actual Aggregate Tx Power:        4.1 dBm          11.9 dBm 
     
  16. Steve_bullockuk

    Wise Guy

    Joined: 8 Oct 2010

    Posts: 1,179

    Is this BT specific?

    [​IMG]
     
  17. #Chri5#

    Soldato

    Joined: 27 Feb 2003

    Posts: 7,053

    Location: Shropshire

    BT specific as in BT Infinity?

    My FTTC is with Enta.
     
  18. Steve_bullockuk

    Wise Guy

    Joined: 8 Oct 2010

    Posts: 1,179

    Yep.

    Mine is with Origin (Digital Region South Yorkshire).
     
  19. Locky

    Capodecina

    Joined: 14 Oct 2003

    Posts: 12,686

    Location: Leicestershire/Derbyshire

    Very nice stats, when I first got enabled I too was getting 48mbit attainable rate, so I would day your line is sub 200 meters at that snr, I think you will get 95-99mbit on the 17a profile with a 30+mbit upload.

    Have you done the QOS tweak for faster upload?
     
  20. Locky

    Capodecina

    Joined: 14 Oct 2003

    Posts: 12,686

    Location: Leicestershire/Derbyshire

    FTTC is not about BT infinity, BT infinity is bt retails version of FTTC, there are lots of other providers that resell BT Wholesale FTTC product.