1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

8 PACK MEMORY DEALS & HAPPY NEW YEAR, HAVE A GREAT 2020 GUYS !!!

Discussion in 'Memory' started by Gibbo, Dec 31, 2019.

  1. ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,687

    passed memtest with 1.40v with any luck that is me in the clear and i get no more blue screens.
     
  2. HybridX

    Soldato

    Joined: Mar 17, 2009

    Posts: 5,041

    Location: Nottingham

    Lol samsung announce fabrication issues due to a power loss and ocuk jack the price up 30 quid on 3200 and 3600mhz for stock already held compared to the pre sale price

    Lol supply and demand but damn thats a hike and especially gutted since i was going to pick some up for an upcoming build
     
  3. lnoton

    Mobster

    Joined: Apr 14, 2009

    Posts: 3,118

    Location: Global

    Thats back to rrp. I expect it to go up again!
     
  4. ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,687

    mind when the 3200 c14 was £230 for 16gb cannot believe folk paid it too.
     
  5. lnoton

    Mobster

    Joined: Apr 14, 2009

    Posts: 3,118

    Location: Global

    Madness. I refused to buy. Partly as I couldn't justify the price.
     
  6. ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,687

    same, i held off upgrading altogether cause of how high memory prices went.
     
  7. Perfect_Chaos

    Mobster

    Joined: Aug 26, 2004

    Posts: 4,072

    Location: In dem hills

    Picked up a kit of 3600 cl16 g.skill b-die recently, £258 for 2x16GB, think i got it at just the right time, especially with news of price hikes coming.
     
  8. lnoton

    Mobster

    Joined: Apr 14, 2009

    Posts: 3,118

    Location: Global

    Defo.
     
  9. ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,687

    yeah that seems decent especially since its the 2x16gb leaves room to throw in the same again if you need it dunno if you encode etc. think over black friday/xmas there was the time to buy.
     
  10. Boot$y

    Associate

    Joined: Jan 10, 2020

    Posts: 5

    I got 2x16gb kits while it was on sale. It worked perfectly first time unlike the g.skill I had to return (from elsewhere) which did not make the advertised speed.
     
  11. Meridiusuk

    Hitman

    Joined: May 9, 2009

    Posts: 975

    Hi all

    Will this memory fit a gigabyte master x570 with a dark rock pro 4 with all fans attached Using all 4 slots.

    Also why is the 32gb pack slower than the 16gb pack as the timings are slower with the 32gb pack. Would it not be better getting two 16gb packs as they have higher timings ?

    What would be better 3200 c14 or 3600 c16 ?

    Thanks
     
  12. ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,687

    i've no idea what is going on i had another blue screen a couple of nights ago but have ran memtest on three separate occasions over the weekend and its passed every time on the xmp profile. it's looking like something else is causing it. i also have no idea why the first memtest failed but then passes three times..four if i include the 1.4v test.
     
  13. TNA

    Capodecina

    Joined: Mar 13, 2008

    Posts: 12,537

    Location: London

    I really do recommend you try the dram calculator 3733MHz safe settings. So far it works very well for me. I even lowered the voltage from the recommended 1.4v to 1.38v and it passes all the tests. Only test it needs to pass now is the test of time.

    Remember to go manually change the infinity fabric speed also just to be sure.


    There are two versions of this ram, one taller than the other. The shorter one should fit, not sure about the taller one.

    32gb ones might be like that because running 4 sticks it is sometimes harder to achieve stability.

    Both 3200 c14 and 3600 c16 are from the same batch of RAM, just different XMP settings from what I understand. That is why I went with the cheaper 3200 and manually changed it to 3733 c16 and run it like that at 1.38v.
     
  14. Joxeon

    Gangster

    Joined: Oct 15, 2019

    Posts: 280

    Location: Uk

    Have you updated to the latest bios as sometimes this offers ram stability improvements.

    Also check to see if gear down mode is enabled as this helps with stability, if its already enabled another thing to try is raise trcdrd from 16 to 17.
     
  15. ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,687

    yeah i'll give the calculator a go. one thing i have noticed in the calculator is the memory chip quality is 93% my crucial ballistix was 96% if i mind right. am on latest f11 bios for mobo. thanks for the input guys.
     
  16. TNA

    Capodecina

    Joined: Mar 13, 2008

    Posts: 12,537

    Location: London

    I would not pay much attention to that. But I could be wrong.
     
  17. ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,687

    just found out about this whocrashed software and had a look and this is the culprit. looks like i need a new ssd for my os.

    edit: just noticed the ssd is 5 years old on the 28th of this month so cant complain really its been a good servant. new ssd ordered.

    [​IMG]
     
    Last edited: Jan 14, 2020 at 7:54 AM
  18. Gibbo

    Commissario

    Joined: Oct 17, 2002

    Posts: 31,635

    Location: OcUK HQ


    Not to be bearer of potential bad news but that could also still be a memory issue if the memory is on the edge and is corrupting data as it enters RAM, to rule the SSD out completely you should drop your memory speed to 2400MHz and use CAS timings of 15-15-15-28-2T with 1.35v and if you still get this error then it is almost definitely the SSD is dying.

    Though an SSD that is 5yr newer is of course a good idea, much faster and yes of course lifespans are limited on SSD.
     
  19. ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,687

    i'll give that a go cheers. i was gonna replace that ssd at some point anyway so its no biggie really.
     
  20. ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,687

    did what you said with the ram and this just happened again while i was watching a movie. new ssd arrives tomorrow and hopefully will fix it.

    [​IMG]