1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

External water cooling

Discussion in 'Watercooling' started by Mcthommo, 8 Sep 2021.

  1. Too Tall

    Mobster

    Joined: 21 Jun 2006

    Posts: 2,803

    Location: UK

    How far away from your PC are you wanting to locate it?

    My current setup.

    [​IMG]
     
  2. D4N

    Gangster

    Joined: 7 Jun 2020

    Posts: 181

    To power my D5 next, I put a 5 pin panel mount connector on the back of my case and connected to the PSU, then made up some cables to run from that to the pump. Aqua Computer do a 2 metre usb type A lead for the pump, so that is plugged into the back of the motherboard rather than on an internal header as it would be if mounted inside the case
     
  3. Grim5

    Sgarrista

    Joined: 6 Feb 2019

    Posts: 8,135

    Question about external cooling for myself

    is it possible to design it so disconnecting the external rad from the PC does not require draining the loop?
     
  4. fornowagain

    Sgarrista

    Joined: 3 Nov 2004

    Posts: 9,849

    Location: UK

    I built one years ago. It ran for 10 years with no maintenance other than dusting. I used quick release couplings and it never needed draining or bleeding. Just a top-up.

    Project: External Acrylic Radbox | Overclockers UK Forums
     
  5. Too Tall

    Mobster

    Joined: 21 Jun 2006

    Posts: 2,803

    Location: UK

    My external rad is connected via quick disconnects, I've retained one internal radiator so that the pc can still run should I need to disconnected the Mo-Ra for maintenance.
     
  6. pastymuncher

    Man of Honour

    Joined: 12 Jul 2005

    Posts: 19,262

    Location: Aberlour, NE Scotland

    I haven't used quick disconnects but I have built isolation valves into the loop so that I can isolate the rads, inline filter and the longest length of pipework from the rest of the loop in the case. That way if I need to change something in the case I don't have to drain and bleed the part of the loop with the rads or the other way around.

    If you want to disconnect the rads without draining the loop your only option would be quick disconnects. Just choose carefully as some can be very restrictive.
     
  7. Vidar

    Soldato

    Joined: 18 Dec 2008

    Posts: 5,435

    Location: Liverpool

    Got any pics mate?
     
  8. pastymuncher

    Man of Honour

    Joined: 12 Jul 2005

    Posts: 19,262

    Location: Aberlour, NE Scotland

    Can't really get a shot that shows anything worthwhile of the radbox and it's contents but here's a shot from the front.
    [​IMG]
    The pair of HWLabs GTX280's have their tanks with the connections facing each other so that I could get the inlets/outlets the right way around. The loop inlet/outlet are on the right hand side along with the wires for the fans. The window side is mostly a opening with filter mesh on it.

    The 8x AC P14 fans are powered from a Lamptron FC5 v2 fan controller and connected by 4x 6m extensions that I made up which each have a splitter at the fan end so that 1 channel controls a pair of fans. To get the rpm to read correctly I had to remove the tacho wire from one fan in each pair. The controller sits in a box mounted under my desk along with a Zalman MFC2 multifunction fan controller which controls the 4x 200mm case fans, displays temps of both sets of motherboard vrms, memory and chipset and also displays live power draw of the entire pc at the wall.
    [​IMG]

    The reservoir is mounted in the corner above my desk so that I can see that there is flow and also has a water temp display mounted above it.
    [​IMG]

    The case is something I built up to meet my needs and forms part of my desk. The fans blow across the motherboard from front to back and even has some passing under the motherboard. It's the mk1 version of the case and to be honest it's a bit too big but it had to be that size to be able to fit a pair of 200mm fans side by side. The bottom deck houses the pair of D5's, PSU and the mess of wiring I don't want to see. Talking of wiring I have to refit my red/black braided cable extensions as Corsairs cables are just so ugly and stiff.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  9. Vidar

    Soldato

    Joined: 18 Dec 2008

    Posts: 5,435

    Location: Liverpool

    @pastymuncher That's seriously epic! I'd love to have the knowledge and the skills to do something like this but I wouldn't even know where to begin.
     
  10. Mcthommo

    Hitman

    Joined: 28 Jan 2015

    Posts: 598

    so tempted to go full bore on this but must resist.....:D