new build wont start

Soldato
Joined
26 Aug 2010
Posts
3,507
Location
glasgow
evnin all.

got a spec together to build for a mate, built it tonight. bloody thing wont start.

i mean nothing at all.

at 1st i thaught psu so he had an old hp psu lying around so with just the mb and the case power switch, i tried it and still nothing.

iv got it home with me now so tommorow i will strip mine down and start going through parts to find the problem but in the mean time what is everyones gut feeling?

specs are

YOUR BASKET
1 x Intel Core i5-2500K 3.30GHz (Sandybridge) Socket LGA1155 Processor - Retail £173.99
1 x Gigabyte Z68AP-D3 Intel Z68 (Socket 1155) DDR3 Motherboard REV 1 £84.98
1 x Asus HD 6850 DirectCU V2 1024MB GDDR5 PCI-Express Graphics Card £84.95
1 x Seagate Barracuda 7200.12 500GB SATA 6Gb/s 16MB Cache - OEM (ST500DM002) £58.99
1 x Cooler Master GX 550W '80 Plus Bronze' Power Supply £58.99
1 x Zalman Z9 Plus Tower Case with Fan Controller - Black £52.99
1 x G.Skill RipJawsX 8GB (2x4GB) DDR3 PC3-12800C9 1600MHz Dual Channel Kit (F3-12800CL9D-8GBXL ) £39.95
Total : £576.26 (includes shipping : £17.85).

 
Soldato
Joined
3 Feb 2012
Posts
14,431
Location
Peterborough
Do any fans or lights come on? Does the motherboard beep at all?

Tried getting it to boot with the bare minimum, i.e. CPU, cooler, PSU, motherboard and RAM, onboard graphics?
 
Soldato
OP
Joined
26 Aug 2010
Posts
3,507
Location
glasgow
absolutely nothin mate.

tried with just the cpu still nothin, was goin to try the paperclip trick tommorow to rule out the psu for definite. im leaning more towards the mb being completly doa.
 
Soldato
Joined
9 Mar 2009
Posts
2,885
Location
-
Definitely screwed the motherboard into the standoffs and not the case?

..just checking.. Lol.

Rebuild the system outside the case.
 
Soldato
Joined
22 Mar 2008
Posts
3,313
Check that the case on/off button is connected (wires to the button).

Some of the reviews say that it is not connected.
 
Soldato
OP
Joined
26 Aug 2010
Posts
3,507
Location
glasgow
Check that the case on/off button is connected (wires to the button).

Some of the reviews say that it is not connected.

spot on mate.

pulled the front pannel off and there it was 2 plugs.

the most annoying part is i had the front pannel off to fit the dvdrw and didnt even notice.

anyway cheers for the help.
 
Associate
Joined
24 Jun 2003
Posts
1,608
Its so easy to get ahead of yourself when doing a new build and overlook something simple as all you want to do is get it up and running , and see what she can do :)
 
Top Bottom