1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

AMD R9 290 (Non-X, Pro, etc) Owners Club

Discussion in 'Graphics Cards' started by Orangey, Dec 25, 2013.

  1. tommybhoy

    Capodecina

    Joined: Mar 30, 2010

    Posts: 11,577

    Location: Under The Stairs!

    Does tommy make the list Orangey?

    Happy;) Powercolor 290>(X) here, running with a moded AC 5870:eek: Xtreme with Alpenföhn -'The BEAST'-VRM-it whips all the custom cooled cards(so far) for air cooling:D

    Maybe get some pics for reference Air coolers if that's any help.


    Happy Christmas 290 users.:)
     
  2. Uncle Petey

    Capodecina

    Joined: Jul 22, 2012

    Posts: 14,703

    Location: London

    Tommy 'The Dremel' Bhoy knows how it's done :D
     
  3. Orangey

    Sgarrista

    Joined: Aug 22, 2008

    Posts: 8,308

    Added you, have you got a pic we can use? Rig pic is fine. :)
     
  4. tommybhoy

    Capodecina

    Joined: Mar 30, 2010

    Posts: 11,577

    Location: Under The Stairs!

    He sure does!:D

    Moded 79070 AC Xtreme with Alpenföhn -'The BEAST'-VRM :D

    [​IMG]

    [​IMG]

    I have some, may be able to take more up to date ones as well.

    the mod above has been done on the above AC 5870 Xtreme(right hand one) and sitting on top off my 290(X).

    :)
     
  5. Martini1991

    Caporegime

    Joined: Sep 18, 2009

    Posts: 28,059

    Location: Dormanstown.

    I'm running my R9 290 at -94mv at 1000MHZ, with the fan at just auto, it's getting at like 45% fan speed and 93c max so far in Fifa 14, no throttling, but it's very quiet :p
     
  6. LtMatt

    Caporegime

    Joined: Jul 12, 2007

    Posts: 31,998

    Location: United Kingdom

    Are you using afterburner to reduce voltage? If so may i see your settings? I find i get flickering if i lower voltage lower than -50mv yet games appear to be stable.
     
  7. Martini1991

    Caporegime

    Joined: Sep 18, 2009

    Posts: 28,059

    Location: Dormanstown.

    I only got flickering when I lowered Aux.

    But as my room's got warmer from the volcano, I'm getting some throttling, but I'm only tweaking at the moment so it's not a biggie.

    I think I've got a decent core, memory overclock isn't up to anything on the voltage it's at unfortunately, I bet I'd see some gains from it too (At 1500MHZ memory, a 1000MHZ Core R9 290 in Heaven is within 1-1.5% of an R9 290X)

    Under water I think this would be a decent chip.

    [​IMG]
     
  8. LtMatt

    Caporegime

    Joined: Jul 12, 2007

    Posts: 31,998

    Location: United Kingdom

    Thanks will try without Aux.
     
  9. Martini1991

    Caporegime

    Joined: Sep 18, 2009

    Posts: 28,059

    Location: Dormanstown.

    Also bear in mind I'm at 1000MHZ too :p
     
  10. Defconluke

    Gangster

    Joined: Nov 26, 2012

    Posts: 176

    Count me in - MSI BF4 edition.
    All stock ... for now. :)
    [​IMG]
     
  11. GoogalyMoogaly

    Soldato

    Joined: Aug 29, 2010

    Posts: 7,016

    Location: Cornwall

    I've got a pair of reference Sapphire 290s, currently running on air, but the plan is to watercool at some point (hopefully soon).
     
  12. Sacrifice

    Gangster

    Joined: Oct 26, 2013

    Posts: 359

    Chalk this 290 owner here please :), a ref sapphire 290.

    What is your feedback on the two stock 290's on air? I use siberia v2's, and can't hear my current card when gaming, but I want to know your feedback.

    Are you watercooling due to noise? Do you have much of a gap between the cards, I am running a maximus IV gene-Z and don't know how much of a gap is acceptable. Also, what are temps like do you find?

    Sorry for all the questions, but I want it straight from the mouth of someone who already has what I want. :)

    Also, here is my pride and joy, firestrike 10600 score, 2600k@4500 and the card at 1200/1550 or thereabouts. http://www.3dmark.com/fs/1275322

    Normally I run at stock, or a slight overclock of 1050/1400 or so when gaming.

    Here is the case: (Those with a nervous disposition towards limited cable management look away now :p)
    [​IMG]
    On first glance, could I stick a second one above the current one?
    [​IMG]
    I almost thought it wouldn't fit ;) :
    [​IMG]
     
    Last edited: Dec 26, 2013
  13. Ragnahex

    Hitman

    Joined: Oct 8, 2013

    Posts: 905

    add me to the list 2 x sapphire 290's
    [​IMG]
    it's not quite finished yet but getting there
     
  14. GoogalyMoogaly

    Soldato

    Joined: Aug 29, 2010

    Posts: 7,016

    Location: Cornwall

    I've found that my cards can throttle quite quickly if left to use the default fan behaviour, so I've set up a custom profile (which I'm still tweaking). This profile does make the cards louder than normal. Currently my fan profile is keeping my cards around the 80ºC mark under load. I'm not sure if running 2 cards is causing much of a difference to temperatures, I'd guess it may affect it a bit.
    I'm currently using a Rampage IV Extreme board and the default positions for 2 cards (to use 2 x 16x PCI-e 3.0) means there are 2 slots between the cards (i.e. you could fit another card in between them).

    As for watercooling, I've been planning to watercool since I had my GTX 670 SLI. I then went to 7950 Crossfire briefly and planned to watercool them (which I still plan to do in my second rig) and now I'm using 290 crossfire I plan to watercool that. So I'm not watercooling because of the 290s. That said, because of the heat and noise from these cards it does seem like a very good idea.
     
  15. Orangey

    Sgarrista

    Joined: Aug 22, 2008

    Posts: 8,308

    Added a few more entries, still need pics from googlez and the bhoy tommy. :)
     
  16. Sacrifice

    Gangster

    Joined: Oct 26, 2013

    Posts: 359

  17. Orangey

    Sgarrista

    Joined: Aug 22, 2008

    Posts: 8,308

    1) yes
    2) pushing it with heavy OC but will do fine for most people, dunno about value though
     
  18. Vegeta

    Soldato

    Joined: Nov 6, 2004

    Posts: 5,615

    I'm getting mine tomorrow I just hope I don't have any compatibility issues with my semi-old Maximus Gene-Z/Gen3
     
  19. Confused Stu

    Mobster

    Joined: Dec 27, 2009

    Posts: 2,631

    Location: Gillingham, Kent

    Happily running 2 Sapphire 290s here, stock cooling and fan curve - only difference is allowing up to 100% fan if need be (never needs anywhere close). Will post up some rig pictures when I've got some up to date ones. :)
     
  20. almighty15

    PermaBanned

    Joined: Dec 15, 2008

    Posts: 3,417

    [​IMG]

    What's covering the VRM's on the MSI card?