1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

AMD R9 290 (Non-X, Pro, etc) Owners Club

Discussion in 'Graphics Cards' started by Orangey, Dec 25, 2013.

  1. SiDeards73

    Soldato

    Joined: Feb 19, 2011

    Posts: 5,775

    Location: Kent

    Btw i have a 290, will take a box shot for you later, i have a benchmark in the Heaven Thread also. Funny how people that dont own 290's are experts on how bad, hot and noisy they are. Some moron on the General Hardware thread with a 7950 telling me how bad my 290 is..

    Custom fan profile, running it at stock, headset on, i cant see any issue to be fair.
     
  2. Terminal_Boy

    Sgarrista

    Joined: Apr 13, 2013

    Posts: 7,640

    Location: La France

    The Accelero Xtreme 3 is somewhat longer than the stock cooler.

    Stock:
    [​IMG]

    Xtreme 3:
    [​IMG]
     
  3. LtMatt

    Caporegime

    Joined: Jul 12, 2007

    Posts: 31,998

    Location: United Kingdom

    Be proud peasant 290 Pro owners. We're beating out considerably more expensive gpu's. :cool:


    [​IMG]


    [​IMG]
     
  4. Apache14

    Hitman

    Joined: Oct 8, 2013

    Posts: 608

    Iv just run test on my "Black Screen" prone 290 ..... Watch the video link below and see what you think :/ very strange that it dies at the same place on both Windows and Linux :/

    http://www.youtube.com/watch?v=G5jLzhAdjv8


    Can anyone else run this benchmark on their 290's ?

    Id like to know if other with the black screen error's die in the same place
     
  5. LtMatt

    Caporegime

    Joined: Jul 12, 2007

    Posts: 31,998

    Location: United Kingdom

    Try using a custom fan speed of 55%. Does it still happen?
     
  6. atomic7431

    Mobster

    Joined: Feb 18, 2004

    Posts: 2,844

    Location: Lincolnshire

    i run heaven without issue, any particular settings you want me to try? and i run a custom fan curve in afterburner
     
  7. Apache14

    Hitman

    Joined: Oct 8, 2013

    Posts: 608

    Ill try boost the fan and allow it to run up to 100%. I will also knock the RAM speeds down by 150mhz


    Will report back soon
     
  8. Terminal_Boy

    Sgarrista

    Joined: Apr 13, 2013

    Posts: 7,640

    Location: La France

    I've run Heaven 4.0 numerous times with my HIS 290 (Stock and OC'd with Ref and Accelero 3 cooler and never had a black screen.

    Stock BIOS and 13.11 beta drivers.
     
  9. LtMatt

    Caporegime

    Joined: Jul 12, 2007

    Posts: 31,998

    Location: United Kingdom

    Do one at a time and set a constant fan speed of 55% initially.
     
  10. Apache14

    Hitman

    Joined: Oct 8, 2013

    Posts: 608

    Btw what tool should I use to keep the fans at 55% constant ?
     
  11. atomic7431

    Mobster

    Joined: Feb 18, 2004

    Posts: 2,844

    Location: Lincolnshire

    ok when i set my clocks back to 1000/1250 with msi afterburner it shows in gpuz that it does it, but when i restart the pc the clocks are then set to 1150/1425 and are also like this if i reset the clocks in afterburner.
    Now i dont have it auto apply clocks on windows start up and this happens even if i un-install afterburner?

    Anything i can do to see whats causing this?

    update the option extend official overclocking limits when ticked is causing this at present very odd.
     
    Last edited: Dec 31, 2013
  12. Jamous

    Wise Guy

    Joined: Jan 7, 2007

    Posts: 1,074

    Location: Scotland

    My Sapphire 290 Tri-X arrived today, that together with my 2 VTX3D's makes 2 290's now
     
  13. Rangerjr1

    Mobster

    Joined: Sep 13, 2013

    Posts: 2,591

    Rangerjr1 [Make: Sapphire] [Number of cards: 1] [Reference PCB: Yes] [Cooling: water] [Box shot / rig shot] [Clocks: 1235/1500 (24/7) 1340/1700 (bench)] [Volts: +100mV (24/7) Not sure but im feeding it 1.525v(Bench)]
     
    Last edited: Jan 1, 2014
  14. Rangerjr1

    Mobster

    Joined: Sep 13, 2013

    Posts: 2,591

    Hahaahha +1 :D
     
  15. LtMatt

    Caporegime

    Joined: Jul 12, 2007

    Posts: 31,998

    Location: United Kingdom

    Testing out some overclocks on my 290 crossfire setup. At stock voltage + stock aux voltage 1100/1400 appears to be 'bench' stable on both cards. Good or bad? Will push it further once ive completed a round of benchmarks at these clocks.
     
  16. Rangerjr1

    Mobster

    Joined: Sep 13, 2013

    Posts: 2,591

    Its expected. Try 1150/1450-1500.
     
  17. jrodga2k5

    Sgarrista

    Joined: Oct 28, 2005

    Posts: 8,634

    Location: Motherwell, Scotland

    I'll be joining on Friday VTX3D R9 290 X-Edition...hopefully I get lucky in the lottery and get some 290x action for free ;)

    Does anyone have a link to everything I need to attempt the bios flash etc?
     
  18. LtMatt

    Caporegime

    Joined: Jul 12, 2007

    Posts: 31,998

    Location: United Kingdom

  19. jrodga2k5

    Sgarrista

    Joined: Oct 28, 2005

    Posts: 8,634

    Location: Motherwell, Scotland

  20. tommybhoy

    Capodecina

    Joined: Mar 30, 2010

    Posts: 11,577

    Location: Under The Stairs!

    Case shot as promised:

    [​IMG]
    A quick dust off and sat my 120mm Viper back on to blow air over the Core and Vrm's, this is going to be one of the coolest 290's on air out there. :D

    [​IMG]

    Happy New Year Bhoys and Ghirls.:)