1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

The AMD Driver Thread

Discussion in 'Graphics Cards' started by LtMatt, Dec 18, 2014.

  1. shankly1985

    Capodecina

    Joined: Nov 25, 2011

    Posts: 19,523

    Location: The KOP

    Am having zero issues here lol am just running my older undervolt profile with these.
     
  2. Bounce

    Wise Guy

    Joined: Dec 22, 2011

    Posts: 1,423

    Location: Stoke-on-Trent

    the 18.12.2 drivers are broke, its asking me to update to the 18.12.2 even though I already have them installed :S
     
  3. Bounce

    Wise Guy

    Joined: Dec 22, 2011

    Posts: 1,423

    Location: Stoke-on-Trent

    Technology has come along way since floppy discs my friend.
     
  4. Th0nt

    Soldato

    Joined: Jul 21, 2005

    Posts: 7,343

    Location: N.Ireland

    Precisely, but software development sadly has gone backwards regarding quality.
     
  5. Nasher

    Capodecina

    Joined: Nov 22, 2006

    Posts: 16,920

    I'm getting weird fan revving with 18.12.3 as it hovers above and just below 50c, it's annoying. It seems to be high rpm or off, nothing in between.
     
  6. SpudMaster

    Mobster

    Joined: Jun 23, 2004

    Posts: 2,843

    Location: blackburn

    18.12.2 are borked for me, the first set of Amd drivers I've have issues with in years. Installed but after restart soon as the drivers loads in Windows I get a black screen. Had to remove them in safe mode to fix. Back on previous drivers and all good again. Haven't tried 18.13.3 yet......
     
  7. Dempsey22

    Wise Guy

    Joined: Nov 5, 2013

    Posts: 1,073

    Location: Ireland

    I keep getting notifications to update driver to 18.12.2 even though that's what I'm running on ? Any ideas?
     
  8. Ree

    Wise Guy

    Joined: Aug 22, 2016

    Posts: 1,953

    go into radeon settings and turn notifications off till they get it sorted.
     
  9. Brazo

    Mobster

    Joined: Apr 22, 2016

    Posts: 2,637

    Just updated to 18.12.3 but now have no 0 rpm mode on my sapphire pulse vega 56.

    I can’t set fans below 30% in Wattman.
    Do I need to roll back?
     
  10. Brazo

    Mobster

    Joined: Apr 22, 2016

    Posts: 2,637

    Just been googling around and whilst I suspect it’s a **** up rather than intentional the 0db idle feature seems to have been removed in the latest driver.

    Going to roll back for now but unless they sort their **** out my time with AMD will be very short indeed.
     
  11. Martini1991

    Caporegime

    Joined: Sep 18, 2009

    Posts: 28,364

    Location: Dormanstown.

    So, the fan curve isn't dynamic, it's static points?
    When it hits X it will do Y. Rather than dynamically adjust. That's just typical AMD laziness.
     
  12. malachi

    Capodecina

    Joined: Jun 27, 2006

    Posts: 10,076

    Location: Earth

    Hdmi scaling doesn't save after a reboot, anyone else having this issue with the latest drivers?
     
  13. Steampunk

    Sgarrista

    Joined: Jun 1, 2013

    Posts: 7,753

    It's probably to avoid a constantly changing fan noise that is considered more annoying than one that stays the same until it jumps to the next point.
     
  14. Martini1991

    Caporegime

    Joined: Sep 18, 2009

    Posts: 28,364

    Location: Dormanstown.

    Unless I'm mistaken we can't add anymore points which vastly limits the usability. The static points are far more annoying because of this.

    Football Manager has me wanting to chuck my PC away. Whirring for a second and then silence and then whirring again.
     
  15. GoogalyMoogaly

    Soldato

    Joined: Aug 29, 2010

    Posts: 7,124

    Location: Cornwall

    Yeah, I've had that happen with my CPU fans before and it's very annoying.
     
  16. Brazo

    Mobster

    Joined: Apr 22, 2016

    Posts: 2,637

    0db mode is a real deal breaker for me. The browsing/office watching films etc. Sat here now with my once ‘silent’ pc sounding like an aircraft.

    Really AMD?
     
  17. Gerard

    Caporegime

    Joined: Oct 18, 2002

    Posts: 32,532

    Location: Ireland

    A fan spinning at 30% sounds like an aircraft? Somehow i really doubt it.
     
  18. Th0nt

    Soldato

    Joined: Jul 21, 2005

    Posts: 7,343

    Location: N.Ireland

    Yeah my cards are mining at 32% and its not that audible. If you ever owned a reference 290x then I could understand!

    If you have an issue with noise on the GPU is there no way you can just manually set the fan to be at one speed that you can tolerate?
     
  19. Dicehunter

    Capodecina

    Joined: Feb 19, 2007

    Posts: 11,180

    Location: Milkyway Galaxy

    Personally have the Strix Vega 64 and it's pretty quiet, At 30% it's inaudible, If it sounds like an aircraft then it's not reporting the speed correctly and it's running much higher than 30%, I have a Sapphire 580 Nitro + Limited Edition in my server and even at 40% it's really quiet and it's basically the same fan setup as the Vega 56 Pulse version you have.
     
  20. Brazo

    Mobster

    Joined: Apr 22, 2016

    Posts: 2,637

    I suppose I am use to my 0db mode.

    Yes ok some exaggeration;)

    But very noticeable for someone who is has a silent house and is a silent pc fanatic. Plus an advertised feature of the card no longer works. I have now rolled back to 18.12.1 and silence has been restored. It was very apparent when the old driver kicked back in and the fans switched off. I doubt I’m the only one who values this feature they have paid for and if it no longer works on the latest drivers it’s maybe RMA time.
    @Dicehunter I used to have the strix 1080 and yes that was a great cooler and very quiet. The Saphire pulse isn’t as quiet imo.