1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

AMD Zen 2 (Ryzen 3000) - *** NO COMPETITOR HINTING ***

Discussion in 'CPUs' started by Jamin280672, Jul 20, 2018.

  1. Zeed

    Soldato

    Joined: Oct 15, 2011

    Posts: 5,327

    Location: Nottingham Carlton

    Asus USED to be before Elmor left. So it seems You are right with Gigabyte :)
     
  2. Zeed

    Soldato

    Joined: Oct 15, 2011

    Posts: 5,327

    Location: Nottingham Carlton

    thats where manual comes in :)
     
  3. humbug

    Caporegime

    Joined: Mar 17, 2012

    Posts: 33,790

    What what????? :p

    DAH! just released, thank you :)
     
  4. ljt

    Mobster

    Joined: Dec 28, 2002

    Posts: 3,148

    Location: Birmingham, UK

    Yeah, I've just managed to get my 81% teamgroup 3200 cl16 b-die to 3600 (16-16-16-16-36-52-345) at over 400% HCI, so hopefully that will be stable enough. Currently gives me about 68.3ns on aida. That's plenty fast enough for me I think as I'm not really into tinkering.
     
  5. Zeed

    Soldato

    Joined: Oct 15, 2011

    Posts: 5,327

    Location: Nottingham Carlton

    Thats nice TRY tRFC 312 with those timings if ya want :) And what volts on ddr are You at ??
     
  6. ljt

    Mobster

    Joined: Dec 28, 2002

    Posts: 3,148

    Location: Birmingham, UK

    In the bios its set at 1.41v but on HWinfo it's saying it's actually 1.44v, it seems to overvolt by about 0.03v on my X370 Taichi
     
  7. Nghtmare

    Hitman

    Joined: Jun 21, 2018

    Posts: 763

    Location: Ashton

    Im running 1.452v on mine, not sure if I want to push it more.
     
  8. HRL

    Wise Guy

    Joined: Nov 22, 2005

    Posts: 1,469

    Location: London

    Thought B-die was good for 1.5V?
     
  9. Nghtmare

    Hitman

    Joined: Jun 21, 2018

    Posts: 763

    Location: Ashton

    As far as I heard yeah, I just dont know if I can sleep at night knowing that Im sending more than 1.45 for daily usage.
     
  10. opethdisciple

    Capodecina

    Joined: May 18, 2010

    Posts: 19,899

    Location: London

    Seems my ram is happy enough to post, boot windows and stress test at 15 15 15 15 35 @ 3600MHz @ 1.35v.

    That might be the best I can get with this ram at 3600MHz with lowest timings.

    I'm gonna give it a quick 100% pass with HCI then game on it and see how it goes.

    Seems to be an issue with this. Although I set 15 for the CL it is actually setting it to 16.
     
    Last edited: Aug 6, 2019
  11. Pannalicour

    Gangster

    Joined: May 5, 2017

    Posts: 113

    Is this a memory thread? Damm
     
  12. HRL

    Wise Guy

    Joined: Nov 22, 2005

    Posts: 1,469

    Location: London

    @Gibbo Any chance of a pre-order on the 3950X? :p
     
  13. Illuminist

    Mobster

    Joined: Sep 26, 2017

    Posts: 4,289

    Location: In the Masonic Temple

    Okay so new motherboard running, with my ram installed. Managed 3600 cl14 with IF 1800.
    That gets me a 70ns latency...
    But my peak core speed is low, at 4.1ghz multi and 4.25ghz single. How do i improve that? I
     
  14. Nghtmare

    Hitman

    Joined: Jun 21, 2018

    Posts: 763

    Location: Ashton

    Install the new chipset driver, latest BIOS, and it should honestly do it on its own. What CPU is it?
     
  15. Illuminist

    Mobster

    Joined: Sep 26, 2017

    Posts: 4,289

    Location: In the Masonic Temple

    Just hit 3800 ck14 and 1900 IF.
    just need to work out how to boost just a little higher
     
  16. Illuminist

    Mobster

    Joined: Sep 26, 2017

    Posts: 4,289

    Location: In the Masonic Temple

    Ahh yeah, that's right, on pbo mode or auto overclock?
     
  17. Nghtmare

    Hitman

    Joined: Jun 21, 2018

    Posts: 763

    Location: Ashton

    I have PBO off and Auto OC off, my 3800X goes up to 4525Mhz which is a little above the box clocks.
     
  18. Kali81

    Hitman

    Joined: Jun 30, 2004

    Posts: 505

    Location: London

    I've used DRAM calc to tighten my timings (x570 taichi, 3800x 8pack 4000mhz ram)

    It boots, but then i get errors in membench. I'm a complete noob when it comes to ram timings, i'd like it as fast as possible stable, whats the next step for me, which timings do i slacken and to what?

    XMP takes the infinity fabic out of 1:1 (mine wont go over 1800mhz anyway)
     
  19. Nghtmare

    Hitman

    Joined: Jun 21, 2018

    Posts: 763

    Location: Ashton

    Did you update the BIOS? Because early Taichi BIOS did not allow to overclock IF due to a bug. 1.70A should solve it.
     
  20. Illuminist

    Mobster

    Joined: Sep 26, 2017

    Posts: 4,289

    Location: In the Masonic Temple

    @Zeed I need you bro. Help me set up my 3900x, with 8 Pack cl14 3200. Ive been at it all day, and most of that time is spent waiting for it to post and cycle through checks only to fail and I have to reset the bios