1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

The RX Vega 64 Owners Thread

Discussion in 'Graphics Cards' started by Kaapstad, Aug 14, 2017.

  1. henson0115

    Wise Guy

    Joined: Dec 6, 2013

    Posts: 1,086

    Location: Nottingham

    got a rift with a flashed 56, works well no issues. a recommendation though is to use a 4kdp to hdmi adapter soemthing like the csl one, to save the hdmi pins being bent on the rift cable. as in unplug the dp from the machine rather than the hdmi cable from the rift cable, from the machine to save wear and tear. oculus replaced my cable but was a royal pain.
     
    Last edited: Dec 7, 2018
  2. LoadsaMoney

    Caporegime

    Joined: Jul 8, 2003

    Posts: 28,882

    Location: In a house

    Yeah it sounds like thats a a prob with those, as been a few threads on here now about the Nitro whining.
     
  3. Shiari

    Hitman

    Joined: Jun 11, 2013

    Posts: 795

    Location: Nottingham

    Something I've noticed recently, so far I've seen this with Star Citizen and Stormworks: Build and Rescue: when I have vsync on my framerate caps at a lowly 38 fps, and when I turn vsync off it shoots up to whatever the GPU is capable of. I'm on the 18.11.2 drivers, Freesync 3440x1440 monitor with a range of 42-75 fps, Freesync is on. I initially thought it was just SC being silly, but then I noticed this other game doing the exact same thing. I'm not sure if it's the drivers, or if it's Vega, or something related to these particular games (or maybe even a combination of).

    There are no frame rate caps in place that I can tell (not Rivatuner, not FRTC, nothing) that might limit the frame rate.

    Anyone else seeing this? I'll have to try some other games as well I guess, but Assassins Creed: Odyssey didn't do this (now done with the game though).
     
  4. Bloot

    Associate

    Joined: Sep 9, 2018

    Posts: 83

    Location: Barcelona

    Sounds like double buffering to me, try triple buffering.
     
  5. henson0115

    Wise Guy

    Joined: Dec 6, 2013

    Posts: 1,086

    Location: Nottingham

    disable vsync and use chill instead, set the min and max to whatever you want, make sure they are the same. the cap will re enable itself, disable it then test. should work much better. no need to use vsync at all.
     
  6. Shiari

    Hitman

    Joined: Jun 11, 2013

    Posts: 795

    Location: Nottingham

    That's an OpenGL only setting though.

    Well, that works for SC at least, got to admit I've never used Chill before. Thanks for that :)

    It doesn't help with an answer as to why enabling vsync now limits my fps to 38 though, or whether anyone else is seeing that as well. :(
     
  7. flea.rider

    Hitman

    Joined: Aug 7, 2017

    Posts: 959

    yes water.. second hand waterblock(thxpanos:) )
    theres more to do but work 12 hr days
     
  8. Thekwango

    Capodecina

    Joined: Feb 5, 2009

    Posts: 11,833

    Location: Northern Ireland

    nice, figured it had to be water. really must get my finger out and get a waterblock for mine too.
     
  9. henson0115

    Wise Guy

    Joined: Dec 6, 2013

    Posts: 1,086

    Location: Nottingham

    Cant explain it but glad it works
     
  10. KentMan

    Gangster

    Joined: Dec 14, 2016

    Posts: 387

    Has to put my Vega Nitro+ 64 back to balanced, can't get it game stable at all :( got my ch6 running my 1700 @ 3.9 1.43v so I'm sure the chips getting enough power, rams at 3200mhz @ 1.4v so I'm fairly certain that's fine as well.

    Card runs fine at balanced, and I can OC it fine and it will pass Timespy no issues at all, but fire up Path of Exile and it will crash randomly, sometimes after a few minutes, sometimes after an hour, really frustrating.

    Put the card to balanced and it's fine.

    This is with the latest driver...

    Tempted to leave it like this now until the big december driver that has rumoured to contain an auto OC UV mode.

    It's a great card, Extremely quiet and looks good but it's so damn fussy about settings lol

    I've lost the patience to fine tune the damn thing, just want to play games without the drama of crashes
     
  11. Panos

    Perma Banned

    Joined: Nov 22, 2009

    Posts: 13,200

    Location: Under the hot sun.

    You do know you can create power/settings profile per game yes and is a "fire and forget" after that. Just make sure you save them away from the default folders, so when you wipe the drivers you can load them back again.

    Example.
    I have my PDX (CK2, EU4, Stellaris, HOI 4) games working on power save mode and 60fps cap as they are not graphic demanding.
    WOT, WOWs etc competitive (and new games) games are running on max OC/undervolted settings with 144fps cap.
    ESO and SWG running on undervolted settings, only with HBM overclock but P7 is set as minimum speed. (otherwise both game work at sub 700 core and 145 HBM speed and very low fps and is down to the Hero engine)
    POE is running on Balanced mode with 75fps cap. The engine cannot take it, and is not Vega or AMD. Is the crap engine. Had issues with this game with the GTX1080ti also and had activated 60fps vsync.
     
  12. flea.rider

    Hitman

    Joined: Aug 7, 2017

    Posts: 959

    you could always see if it's your system or not .. just go stock and overclock the card .. takes 10 mins .. then you will know for sure..
    btw 1.43v on a 1700 to get 3.9 is not good ..
     
  13. KentMan

    Gangster

    Joined: Dec 14, 2016

    Posts: 387

    Yeah I had a play with the OC this morning I'm now at 1.37v for 3.9.

    Run Prime95 for an hour and it's fine, never went over 55c.

    Can't get the ram over 3200mhz but I'm not bothered.

    Run a few loops of Cinebench and it's sitting at 1717 score so I'm happy with that.

    Going to see if the fast start things enabled and if so disable it, reinstall motherboard and AMD drivers, DDU and reinstall GPU drivers then work on getting the card stable
     
  14. eeii

    Gangster

    Joined: Feb 3, 2017

    Posts: 422

    Location: Mondas

    Does anybody have a Vega Nitro+ 64 that does not scream. Was thinking of pulling the trigger.
     
  15. nlyh

    Associate

    Joined: Nov 28, 2014

    Posts: 97

    Location: North East

    The Vega 64 Nitro + I have is absolutely fine.
     
  16. Bloot

    Associate

    Joined: Sep 9, 2018

    Posts: 83

    Location: Barcelona

    Mine too, no noticeable coil whine even on the Witcher 3 start screen that gives +3000 fps
     
  17. eeii

    Gangster

    Joined: Feb 3, 2017

    Posts: 422

    Location: Mondas

    Good to know
     
  18. thepigf@rmer

    Hitman

    Joined: May 26, 2004

    Posts: 948

    Location: Carshalton, Surrey.

    Just updated my crusty old (from 2009!) system:

    Q9550
    Biostar T Power i45
    2 x 2GB Corsair XMS2 PC2-8500C5 TwinX

    To

    Ryzen 5 1600X
    Asus Prime B350 Plus
    Hyper X 16GB 2400MHz Fury DDR4 (2x 8GB)

    Sourced an RX580 which I used for a month or so, not quite powerful enough. So I ordered a GTX1070 TI, unfortunately this failed to be recognised by this motherboard. I spent hours trying to get it work, but no luck, so RMA-ed back to the supplier for a credit. Then noticed a special deal on this little beast VEGA 64 and pulled the trigger. Tested on 3D Mark (Fire Strike) total score 16712 (Graphics 21749 - Physics 16062) and pretty happy so far :)
     
  19. TheMadHatter

    Hitman

    Joined: Jun 30, 2014

    Posts: 598

    Location: S-O-T

    My sapphire Vega 64 has coil whine

    But i aren't bothered by it as you could rma it and get one that's worse

    Coil whine and graphics cards are like a lottery
     
  20. Gerard

    Caporegime

    Joined: Oct 18, 2002

    Posts: 32,532

    Location: Ireland


    The one i tested the other day was woeful, the fans on the card are pretty loud and this was easily audible over the fans.